Polipi colonici – Metode de prevenire a polipilor colonici

Cum poti preveni aparitia polipilor colonici?

Puteti reduce semnificativ riscul de polipi colonici si cancer colorectal daca faceti teste regulate de screening si cateva schimbari in alimentatia si stilul dvs. de viata.

Urmatoarele sugestii va pot ajuta sa diminuati riscul de polipi colonici si cancer de colon:

Atentie la calciu – calciul va poate proteja semnificativ de polipi colonici si cancer, chiar daca ati mai avut si inainte.

De exemplu, unele studii au aratat o scadere de 19 pana la 34 % in recurenta polipilor colonici la acele persoane care consuma zilnic suplimente de calciu.

Vitamina D, care ajuta la absorbtia calciului, pare de asemenea eficienta in reducerea riscului de polipi colonici si cancer colorectal.

Lumina soarelui, se pare ca transforma o chimicala din pielea dvs. intr-o forma de vitamina.

Daca nu beti lapte sau daca evitati soarele, ar trebui sa va orientati inspre niste suplimente de vitamina D si calciu, pentru a va proteja de polipii colonici.

polipi colonici

polipi colonici

Alimentatie potrivita pentru reducerea riscului de polipi colonici

Includeti multe fructe, legume si cereale integrale in alimentatia dvs. – aceste alimente sunt bogate in fibre, care pot reduce riscul de polipi colonici si cancer de colon.

Fructele si legumele contin si antioxidanti care ajuta la prevenirea cancerului.

Licopenul, un nutrient aflat in rosii si in alte fructe si legume de culoare rosie, precum capsunile si ardeiul rosu, poate fi o chimicala anti-cancer foarte eficienta.

Limitati grasimile – cei care au o alimentatie bogata in grasimi au o rata mai mare de risc de polipi colonici si cancer de colon.

Limitati foarte mult din grasimile saturate de provenienta animala, ca cele din carnea rosie.
Laptele integral, branza, inghetata si uleiul de cocos sunt alte exemple de surse de grasimi saturate.
Reduceti aportul total de grasimi la mai putin de 35% din caloriile dvs. zilnice, dintre care grasimi saturate mai putin de 10%.

Limitati consumul de alcool – consumul moderat inspre excesiv de alcool, poate creste riscul de polipi colonici si cancer de colon.

Reducand consumul de alcool, puteti scadea sansele de polipi colonici si cancer, chiar daca aveti antecedente in familie.

Nu mai fumati – fumatul duce la risc crescut de polipi colonici si cancer de colon.

Fiti activi fizic si mentineti o greutate corporala sanatoasa – controlandu-va greutatea puteti reduce riscul de polipi colonici si cancer de colon.
La fel si prin exercitii fizice regulate, deoarece exercitiile stimuleaza tranzitul intestinal si reduce timpul in care colonul dvs. este expus substantelor nocive care pot cauza polipi colonici si cancer.

Daca sunteti supraponderali, slabiti pana ajungeti la un nivel sanatos si mentineti acel nivel.

Vorbiti cu doctorul dvs. depre aspirine – studiile asupra rolului pe care il are aspirina in prevenirea polipilor colonici si cancerului sunt amestecate.

Unele arata o reducere de 13 pana la 28% a riscului relativ pentru aceste afectiuni. Altele nu arata nici o reducere. Se pare ca aspirina reduce riscul acestor afectiuni, in special atunci cand este folosita in doze mari, cam 325 miligrame pe zi, si mai mult de 10 ani.

Dar consumul mare de aspirina poate duce la hemoragie gastrointestinala sau chiar la atacuri de cord.

Daca prezentati un grad mare de risc, luati-va in considerare optiunile – daca sunteti mai predispusi la polipi colonici sau cancer din cauza unor antecedente familiale in aceasta boala, faceti-va un test genetic.

Si daca ati fost diagnosticati cu o gena defectiva, incepeti sa mergeti regulat la medic pentru colonoscopie.

Pentru a preveni aparitia cancerului, majoritatea chirurgilor recomanda operatia de indepartare a intregului colon atunci cand sunteti la varsta de 20 de ani.